IT affald og recycling af computere

Historisk set har IT-affald fra vesten ofte været dumpet på enorme affaldspladser i Kina og Afrika, og vi kender sikkert alle billederne, af små børn der sidder og skraber metaller af printplader o.lign. for at tjene lidt penge til dagen og vejen.

Det er enormt skadeligt for miljøet, når disse giftige affaldsstoffer siver ned i jorden og grundvandet, og dermed ender med at forurene enorme områder i de kommende årtier. Et problem der er vanskelig at komme til livs.

 

Et par nøgletal omkring computere og genbrug

Der produceres hvert år 50 mil. tons elektronisk affald. Det er en enormt tal, som er vanskeligt at forholde sig til.

Vi har fundet disse tal hos Refurb.dk, som netop arbejder med genbrug af computere, telefoner og tablets. De har lavet disse grafiske opstillinger, som på en pædagogisk måde sætter disse tal og tendenser i perspektiv, så de er bliver lidt mere håndgribelige.

Her ses hvordan man kan forklare de 50. Mil. tons affald, ved at omregne det til Titanic skibe, der som bekendt er et af historiens største krydstogtskibe:

 

 

Det giver samme vægt som hele 955 stk. Titanic skibe, og hvis man stablede dem ovenpå hinanden, ville de rage lige så højt op i landskabet som 5,5X Mount Everest!

Det er disse mængder vi taler om, og det bliver ikke bedre, når man kombinerer dette faktum med hvor mange (nye) computere, der bliver solgt på verdensplan hvert år.

Dette tal er nemlig stigende, og denne grafik viser hvor hurtigt det går:

 

 

 

 

I 1975 blev der kun købt ca. 50.000 computere, og i år 2000 var antallet steget til hele 135 mil. computere.

 

Vi har ikke de seneste tal fra 2015, men i 2011 blev der solgt 355 mil. computere på verdensplan, og det er bestemt et tal, der er kraftigt stigende. Det sker i takt med at flere og flere lande kommer på nettet, og flere personer får råd til computere, som følge af at priserne falder på de billigste af slagsen.

 

Specielt Kina er på vej frem med mange billige computere og telefoner. Fx Huwai telefonerne er meget populære i Afrika, hvor de fleste har en smart phone i dag.  

 

Har man ikke råd til en bærbar computer, så kan man i stedet surfe nettet på sin Kina telefon, og dermed få adgang til e-mail, wikipedia, nyheder osv. En vigtig tendens, som er med til at oplyse disse lande, men også en udfordring for naturen.

 

Problemet stikker dybere end man skulle tro

 

Udfordringen med elektronisk affald er større end de fleste tror, og det er en meget uheldig tendens, som der heldigvis er kommet øget fokus på de senere år.

 

Bl.a var der stor fokus på det, da der blev fundet aflagte computere fra danske kommuner på en af disse affaldsplader i Ghana i Afrika 

Denne artikel på computerworld fortæller, hvordan affald fra danske kommuner håndteres, og at det i høj grad ikke er synligt eller bevidst, hvordan det ender på disse affaldspladser.

 

Det bedste man kan gøre, er at sørge for at deponere sit affald korrekt på den lokale genbrugsstation, som sørger for, at udstyret ender det bedste sted, og at så meget som muligt genanvendes.

 

Derudover er det en god ide at købe brugt udstyr, hvis man ikke har brug for den seneste model. Der er både penge at spare her, og mulighed for at forlænge levetiden på nogle af de bærbare computere, som allerede er produceret.