Har du været så uheldig at få virus eller andre infektioner på dit computer, er du ikke den eneste. Stort alle brugere af enten PC eller Mac har oplevet at deres computer er blevet ramt af angreb fra hackere, eller er blevet inficeret med spyware såsom malware, adware, trojanske heste, rootkits og mange flere. I langt de fleste tilfælde er det faktisk muligt at undgå trusler af denne type, det kræver dog bl.a. at man ved hvordan man skal håndtere downloadede og modtagne filer.

Vi vil i denne artikel komme med en række gode råd, så du minimerer chancen for at give andre adgang til din computer. Du vil også kunne finde hjælp hvis uheldet allerede er ude.

 

Hjælp dig selv og din computer

Et råd du sikkert har hørt mange gange før (som nok er det vigtigste), er i al sin enkelthed at være varsom når bruger din computer – især online. Stort set alle virusangreb og infektioner af spyware sker, fordi man som bruger uagtet giver programmer adgang til sit system. 

 

Kontrollér dine mails

En af de helt klassiske metoder er, at man modtager en mail, som ligner en autoritær mail fra sin bank, forsikring, e-boks el. lign. Når man åbner denne mail vil man blive bedt om at indtaste sine oplysninger, og dermed har man givet en anden person adgang til sine personlige oplysninger. Dette kaldes populært ”phising”. I mange tilfælde vil du kunne spotte de falske mails ved, at de er formuleret på dårligt dansk, ikke giver mening, eller beder dig direkte om personlige oplysninger og kodeord. Din bank, forsikring el. lign. vil ALDRIG bede dig om denne type information.

 

Pas på når du henter og modtager filer

Mange brugere benytter tit nettet til at hente gratis programmer, musik, billeder el. lign. Vi sender og modtager også flere og flere filer, og det kan derfor nogle gange være svært at se, om det er fra en kilde man har tillid til. Det er her man skal være ekstra varsom, da dette er en af de mest brugte adgangsveje til din computer. I nogle tilfælde kan filer hentet eller modtaget fra nettet indeholde skadelige og skjulte koder, som giver andre adgang til din computer. Herfra er det nemt for en hacker at overvåge din computer, og løbende indsamle information. Vær derfor altid ekstra grundig, når du åbner filer du har hentet/modtaget online, og kontrollér at det er en kilde du har tillid til.

 

Hvis uheldet er ude

Uanset hvor opmærksom man er, og hvor meget man kontrollerer sin færd på nettet, kan det ikke altid undgås at man bliver udsat for virus eller spyware angreb. Heldigvis findes der en lang række programmer, som kan hjælpe dig og din computer af med de uønskede gæster. Alt efter hvilken type infektion det drejer sig om, vil vi anbefale dig altid at have minimum ét antivirusprogram og ét antispywareprogram installeret på din computer.

Et af de bedste antivirusprogrammer er AVG Antivirus som vi forhandler her på siden. Et super antispywareprogram er det dansk udviklede Anti-Explorator, som mange af vores brugere har taget godt i mod - der ydes i øvrigt også dansk support alle ugens dage.